Letter from Boston, by Yannis Ioannides

In a Letter from Boston, Yannis Ioannides describes his impressions from a speech by Ollie Rehn, a European Commissioner and the Vice-President of the Commission, which took place at the Center for European Studies at Harvard University on 25 September 2012. Ollie Rehn reminded the audience that crises are not unusual occurrences in the European Union (and Europe). For example, during the 1980s, Denmark had significant problems, followed by Ireland. During the 1990s, Finland and Sweden experienced significant crises, which were partly banking crises. Yannis Ioannides points out that the countries listed by Olli Rehn adopted significant structural reforms. He also wonders whether the large set of measures that are being discussed, legislated and implemented in Greece (some in a very unfair manner) constitute deep structural reforms.

About Y_Ioannides

Tufts University

This entry was posted in Economic development, Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Letter from Boston, by Yannis Ioannides

  1. Συμφωνώ και εγώ, Χαρίλαε, ότι “η συνταγη, … (προφανως) καμμια σχεση δεν εχει με τα 17 σας (των Αζαριάδη, Ιωαννίδη, Πισσαρίδη)
    https://www.greekeconomistsforreform.com/wp-content/uploads/A-I-P-DEVELOPMENTw.abs-GR-10-06-10.pdf
    σημεια.”

    Το πνεύμα και το γράμμα του “Γράμματος από την Βοστώνη” είναι ότι κάθε είδους μέτρα φύρδην-μίγδην, ανεξάρτητα από που προέρχονται, δηλ. Τρόϊκα η μη, δεν αποτελούν βαθειές διαρθρωτικές αλλαγές εάν δεν συμπεριλαμβάνουν τις προυποθέσεις και θέληση γιά εφαρμογή. Και ξέρουμε όλοι ότι μία από τις πλέον τραγικές αδυναμίες των Μνημονίων είναι έχουν συνδυαστεί με εξαφάνιση κάθε είδους επενδύσεων.

    Ευχαριστώ και πάλι.

    Γιάννης Ιωαννίδης

  2. Χαριλαος Ψαραυτης says:

    Γιαννη γεια και παλι.
    Ευχαριστω για την απαντηση.
    Λες:
    “Ποιά συνταγή είναι λάθος; Ότι οικονομική ανάπτυξη γίνεται μόνο με επενδύσεις σε κάθε είδους κεφάλαιο, χρησιμοποιώντας και παράγοντας τεχνολογία, και δημιουργώντας υποδομές;”
    Απαντω: Μηπως εγιναν καποια (εστω λιγα) απο τα ανωτερω και δεν το καταλαβαμε? Πες μου 1 (=ΜΙΑ) επενδυση που εγινε, σε ο,τιδηποτε. Ιδιως στο ανθρωπινο κεφαλαιο, στο οποιο εγινε απο-επενδυση, μια και μεγαλο μερος του φευγει προς εσπεριαν (οι πιο ικανοι). Για ποια τεχνολογια μιλαμε? Για ποιες υποδομες? Που εχουν σταματησει ολα τα εργα? (αλλα τα διοδια τριπλασιαστηκαν?)
    Οταν λεω ΄συνταγη’ εννοω ακριβως αυτο που αποφασιστηκε και εφαρμοστηκε (προφανως τη συναινεσει της τροικας): Κοψε τους μισθους, και βαλε απειρους φορους και χαρατσια, ΜΟΝΟ στους συνεπεις φορολογουμενους. Γιατι η τροικα δεν επιμενει να γινουν οι διαρθρωτικες αλλαγες (και μαλιστα απο την αρχη), αλλα επιμενει σε καθαρα υφεσιακα μετρα? Θεωρω δεδομενο οτι εχουν καταλαβει οτι τα μετρα αυτα ειναι λαθος και επιτεινουν το προβλημα αντι να το αντιμετωπιζουν.
    Αυτη λοιπον ηταν και ειναι η συνταγη, και η οποια (προφανως) καμμια σχεση δεν εχει με τα 17 σας σημεια. Για αυτη τη συνταγη λεω οτι ειναι λαθος.
    Μφχ
    Χαριλαος

  3. Κατ’ αρχήν Χαρίλαε, σ’ ευχαριστώ πολύ γιά το σχόλιο σου.

    Λες, “Η ολη συνταγη ειναι λαθος,” Πιά συνταγή είναι λάθος; Ότι οικονομική ανάπτυξη γίνεται μόνο με επενδύσεις σε κάθε είδους κεφάλαιο, χρησιμοποιώντας και παράγοντας τεχνολογία, και δημιουργώντας υποδομές;

    Επαναλαμβάνω ότι με τις “17 Προτάσεις” που δημοσιεύσαμε με τους Κ. Αζαριάδη και Χ. Πισσαρίδη, είχαμε δυστυχώς πολύ δίκηο, έχοντας πει σαφέστατα ότι το Μνημόνιο θα αποτύχει εάν δεν συνοδεύεται από μαζικές επενδύσεις και πλήρη μετασχηματισμό και αναδόμηση της Ελληνικής οικονομίας και ουσιαστικά και της κοινωνίας.

    Σχετικά με:
    “Οσο για την Φινλανδια, και αυτη δεν ειναι τέλεια, ορα επικειμενη χρεωκοπια της ΝΟΚΙΑ, μεταξυ αλλων.”
    Η οικονομική ανάπτυξη της Φινλανδιας βασίζεται κατά κύριο λόγο στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Η εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Φινλανδια της επιτρέπουν να εκμεταλλεύεται την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η ΝΟΚΙΑ είναι πράγματι μεγάλο μέρος της τεχνολογικά προχωρημένης ανάπτυξης της, αλλά η τεχνολογική sophistication της είναι ο καλύτερος οιωνός γιά το μέλλον.

    Λες “Και να δουμε τι θα γινει στη Γερμανια αν Ισπανια και Ιταλια ζητησουν βοηθεια.” Η κρίση στις χωρες αυτές είναι ριζικά διαφορετική από την ελληνική. Αλλά πέραν αυτού δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες “τι θα γινει στη Γερμανια.” Η Γερμανια έχει δεχτεί ότι βαθειές τομές στην Ευρωζώνη είναι αναγκαίες.

  4. Αγαπητε Γιαννη,
    Καλα τα λες. Ενα σχολιο μονο. Καπου λες:
    “χωρίς την κατάργηση του κλοιού των συντεχνιών που πνίγουν κάθε πρωτοβουλία, χωρίς επενδύσεις φυσικού και ανθρωπίνου κεφαλαίου και χωρίς παραγωγή τεχνολογίας που είναι όλα προαπαιτούμενα γιά ένα παραγωγικό περιβάλλον, χωρίς βελτίωση της ποιότητας ζωής και την διατήρηση της τάξης, απλά εντείνουν τις αντιθέσεις, καταβαραθρώνουν τις προσδοκίες και κάνουν πιό πιθανό ότι η ελληνική οικονομία θα κατεβεί ακόμα πιό κάτω από τα επίπεδα υπανάπτυξης, κυριολεκτικά και από κάθε μετρήσιμη σκοπιά, στα οποία έχει κατέβη.”
    Πολυ σωστα. Λεω λοιπον και εγω: Τιποτε απο ολα αυτα δεν προδιαγραφεται. Οι συντεχνιες ζουν και βασιλευουν, επενδυσεις φυσικου κεφαλαιου κανενας δεν ειναι διατεθειμενος να κανει (με ενα τετοιο κακιστο επιχειρηματικο περιβαλλον), επενδυσεις ανθρωπινου κεφαλαιου ειναι αρνητικες (οι πλεον αξιολογοι επιστημονες η αλλοι επαγγελματιες φευγουν εις εσπεριαν), οσο δε για την παραγωγη τεχνολογιας, θα μου επιτρεψεις να γελασω. Η ολη συνταγη ειναι λαθος, και σαν συλληψη και σαν εφαρμογη, και τα αποτελεσματα της ηδη φαινονται και θα φανουν ακομα περισσοτερο οσο περναει ο καιρος.
    Εχω καπου λαθος;
    Χαριλαος
    ΥΓ Οσο για την Φινλανδια, και αυτη δεν ειναι τέλεια, ορα επικειμενη χρεωκοπια της ΝΟΚΙΑ, μεταξυ αλλων. Και να δουμε τι θα γινει στη Γερμανια αν Ισπανια και Ιταλια ζητησουν βοηθεια.

Leave a Reply